Manifest för El Sistema!

”Musiken gjorde mer än att förändra mitt liv – den gav mig mitt liv!” Det säger världsdirigenten Gustavo Dudamel. Första veckan i december gör han gemensam sak med El Sistema i hela Sverige i en riksomfattande manifestation i sociala medier. 8 december leder han årets Nobelkonsert i Stockholm med Kungliga Filharmonikerna.

Gustavo Dudamel började sin musikaliska karriär som elev vid El Sistema och har många gånger vittnat om musiken som en livräddare för honom och hundratusentals barn i riskzonen i Venezuela: ”Liksom mat, hälsovård och utbildning måste musik vara varje barns rättighet.”

El Sistema med i Nobelfirandet

I samband med den högtidliga Nobelkonserten har Gustavo Dudamel också önskat manifestera vikten av El Sistema. Därför ges också en VIP-konsert, i närvaro av pristagarna och Drottning Silvia, där barn och ungdomar från El Sistema Södertälje, El Sistema Göteborg och en internationell samling av El Sistema-ungdomar medverkar. El Sistema-orkestern ska framföra ”Merengue”, ”Te deum” samt John Williams ”Adagio”, ett specialskrivet verk för Gustavo Dudamel som får sitt uruppförande vid detta tillfälle. El Sistema-orkestern och världsdirigenten avslutar med finalen ur Tjajkovskijs ”Serenad för stråkar”. Efter VIP-mottagningen, samma kväll, äger den årliga Nobel Prize Concert rum. Men det är inte bara här som El Sistema kommer att märkas under Nobelprisveckan.

El Sistema-manifest veckan lång

1-8 december deltar El Sistema i Sverige i en gemensam manifestation på sociala medier. Alla som vill vara med och lyfta El Sistema Sveriges verksamhet och visa på bredden, både nationellt och konstnärligt, lägger under denna vecka upp korta filmer från sina verksamheter på facebook och instagram. Det kan vara presentationer hälsningar, musikframträdanden – ja vad ni själva väljer ur er verksamhet den veckan – så mycket ni vill, så ofta ni vill, från fredag 1 december till fredag 8 december. Tagga inläggen: #orchestraofthefuture,#nobelprizeconcert2017 och #elsistemasweden.

Musik för bättre liv

På detta sätt får barn och ledare över hela Sverige tillsammans med Gustavo Dudamel, vår grundare och instiftare, möjlighet att förmedla ett viktigt budskap när världens blickar riktas mot Sverige. Ett budskap som säger att musiken inte bara kan förändra liv – utan faktiskt gör det!