Så firas El Sistema Day 9 maj

I Göteborg ger 150 barn och unga konsert i Trädgårdsföreningen. I Ö-vik tar man ton tillsammans med Nordiska Kammarorkestern. I Motala firas dagen med stor områdesfest, i Malmö med en stor familjeträff och i Södertälje sker allt i samklang med en pågående Europavecka. 9 maj firas El Sistema Day runt om i Sverige.

Det är nu nio år sedan Göteborgs Symfoniker med världsdirigenten Gustavo Dudamel åkte till Hammarkullsskolans gymnastiksal för en unik konsertupplevelse, såväl för orkestern som dess unga publik som i många fall aldrig hört den klassiska musiken spelas tidigare. Den erfarenheten blev startskottet för El Sistema i Sverige i ett samarbete mellan kulturskolan i Angered och GSO med Dudamel som en av instiftarna.

Inspirerande

Från Hammarkullen har musikverksamheten med rötter i Venezuela sedan fått spridning från norr till söder i vårt avlånga land. I dag är El Sistema Sverige en förebild för många andra länder, precis som Venezuela inspirerat Sverige med sitt sätt att använda musiken som verktyg för social förändring.

Inkluderande

El Sistema är nu en etablerad del av de svenska kulturskolorna på 35 platser i landet och fler kommuner ansluter sig till arbetssättet varje år. Att El Sistema ger resultat, både vad gäller inkluderande och musikaliska mål, kan efter åtta års verksamhet konstateras i flera kommuners utvärderingar och rapporter.

Engagerande

Det är värt att fira, och El Sistema väljer dagen för startskottet i Hammarkullen – 9 maj. Lämpligt nog är det också Europadagen och vad kan vara bättre än att hylla den och El Sistema med musik? Runt om i landet spelar därför El Sistemas verksamheter upp på olika sätt. Hur det ser ut och låter kommer vi att samla under gemensamma hashtags: #elsistemasweden #elsistemaday.