Solorkester för barn med särskilda behov

I samarbete med Partille Kulturskola och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg startade Stiftelsen El Sistema 2018 en ny gruppundervisning i orkesterspel för barn med särskilda behov: Solorkestern.

I Solorkestern spelar de medverkande barnen violin och cello och träffas en eftermiddag i veckan, på Artisten, Högskolan för scen och musik i Göteborg. Undervisningen är gratis och inga förkunskaper krävs.

Huvudlärare är Christel Weiner, Partille kulturskola och assisterande ledare är ungdomar inom Dream Orchestra – Drömorkestern – i Göteborg.

Inspirera flera

I december 2018 gav Solorkestern sin första konsert tillsammans med Drömorkestern. Liksom med Drömorkestern är tanken att Solorkestern ska kunna stå modell för andra och inspirera fler till liknande projekt.

– Det känns fantastiskt roligt att med detta samarbete mellan stiftelsen, Högskolan för scen och musik och Partille kulturskola kunna starta en helt ny orkester som i El Sistema-anda kan erbjuda ytterligare en grupp barn möjligheter att upptäcka musiken, säger Eric Sjöström, styrelseordförande för Stiftelsen El Sistema.

Solorkestern är ett pilotprojekt finansierat av föreningen Solstickan i Göteborg.