El Sistema startar Solorkester

I samarbete med Partille Kulturskola och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg startar Stiftelsen El Sistema en ny gruppundervisning i orkesterspel för barn med särskilda behov: Solorkestern.

I Solorkestern kommer de medverkande barnen att spela stråkinstrument som violin och cello denna första termin och träffas en eftermiddag i veckan, på Artisten, Högskolan för scen och musik i Göteborg. Undervisningen är gratis och inga förkunskaper krävs.

Huvudlärare är Christel Weiner, Partille kulturskola och assisterande ledare är ungdomar inom Dream Orchestra – Drömorkestern – i Göteborg. En orkester skapad av El Sistemas konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez.

Inspirera flera

I december är målsättningen att Solorkestern ska ge en konsert tillsammans med Drömorkestern. Liksom med Drömorkestern är tanken att Solorkestern ska kunna stå modell för andra och inspirera fler till liknande projekt.

– Det känns fantastiskt roligt att med detta samarbete kunna starta en helt ny orkester som i El Sistema-anda kan erbjuda ytterligare en grupp barn möjligheter att upptäcka musiken, säger Eric Sjöström, styrelseordförande för Stiftelsen El Sistema.

Solorkestern är ett pilotprojekt finansierat av föreningen Solstickan i Göteborg. Undervisningen beräknas starta 1 oktober.