Academy – tredje upplagan

För tredje året i rad arrangerade stiftelsen El Sistema i Sverige internationella utbildningsdagar i Stockholm. 25-27 januari samlades 75 musiklärare från ett tiotal nationer till El Sistema Academy, på Kungliga Musikhögskolan, KMH, för att lära mer om undervisningsmetoden från Venezuela som allt fler kulturskolor inför. 

De kommer från södra och norra Sverige, från Venezuela, USA, Finland, Spanien, Frankrike, Portugal, Grekland och England för att utbyta kunskaper om och erfarenheter av El Sistema. I Sverige firar El Sistema snart tio år och allt fler kulturskolor i landet inför undervisningen i orkester och kör där ledordet är: tillsammans. Till Academy 2019 kom deltagare för tredje året i rad – eller för första gången. För första året deltog också ledningen för organisationen Sistema Europe, som likt namnet avslöjar är ett nätverk för de europeiska El Sistema-länderna.

Namnkunnig panel

Utbildningsdagarna inleddes med ett panelsamtal lett av Eric Sjöström, styrelseordförande för stiftelsen El Sistema Sverige. I panelen: Maria Majno, vice president för Sistema Europe, Cecilia Rydinger Alin, rektor vid Kungliga Musikhögskolan, Stefan Forsberg, konserthuschef och konstnärlig ledare för Kungliga Filharmonikerna samt Rebecka Törnkvist, konstnärlig ledare för El Sistema Södertälje. Därefter följde seminarier i tre dagar, med gästföreläsare från bland annat Sverige, Venezuela, England och Portugal.

Pedagogisk utmaning

– Det är alltid en utmaning att bjuda in duktiga lärare att dela med sig av sin kompetens till kollegor, men det är en huvuduppgift för stiftelsen El Sistema i Sverige – att förmera och sprida El Sistemas pedagogik. Nu känns det viktigare än någonsin när många kulturskolor i Sverige vill utveckla och utöka sina El Sistema-program, säger Ron Davis Alvarez, konstnärlig ledare för El Sistema Sverige som planerat och genomfört Academy i samarbete med KMH och stöd av SEB och stiftelsen Signatur.

– Jag är mycket glad över att vi vid denna tredje internationella Academy också kunde visa upp resultatet av flera program i Sverige, som nu står exempel för andra El Sistema-länder. Att dela med sig är nyckeln till utveckling, säger Ron Davis Alvarez, själv med bakgrund från Venezuela där El Sistema startades 1975, av sedermera Polarpristagaren José Antonio Abreu.

Sverige i spetsen

Syftet med utbildningsdagarna är alltså att dela erfarenheter nationer emellan och tillsammans utveckla de idéer och den arbetsmetod som i februari firar 44 år i Venezuela.
I mars 2018 gick José Antonio Abreu ur tiden. Men hans livsverk lever vidare. I Venezuela räknar man i dag att en miljon barn är engagerade i landets tusentals kör- och orkesterskolor. El Sistema är i dag spridd till inte mindre än 70 länder i världen. Utanför Venezuela är Sverige en spetsnation i utvecklingen av metoden.

Här kan du läsa en artikel om El Sistema Academy skriven av Matthew Cruickshank från Sistema Europe om Academy 2019.