Konsert med El Sistema Nationalorkester

Stiftelsen El Sistema Sverige och Stim presenterar härmed:

Digital konsert med El Sistema Nationalorkester – framtidens orkestermusiker

För ett år sedan startade en helt unik orkester: El Sistema Nationalorkester som består av 45 unga musiker mellan 11 och 19 år som kommer från Kulturskolan och El Sistema-program i hela Sverige. Orkestern är den enda nationella El Sistema-orkestern i Europa och är initierad av Stiftelsen El Sistema Sverige och Stim.

Under höstlovet 2020 samlades de 45 unga, utvalda musikerna på ett musikläger i Södertälje och Stockholm för repetitioner med specialinbjudna pedagoger och lärare, intensivt umgänge med ambitiösa unga musiker och en avslutande konsert på Konserthuset i Stockholm.

Konserten i år ägde rum utan publik och sändes digitalt via Konserthusets Play-sida med start den 2 november. I filmen får man också se glimtar ur lägret under veckan.

På det varierade programmet står bland annat första satsen ur Beethovens 5:e symfoni och en försmak ur Benjamin Staerns jubileumsverk ”En strimma hav”, specialskrivet för El Sistema, som firar 10 år i Sverige i år.

Musiklägret genomfördes i samarbete med Konserthuset/Kungliga Filharmonikerna och Berwaldhallen/Sveriges Radios Symfoniorkester, El Sistema Södertälje och Södertälje stadsscen, liksom El Sistemas löpande partners SEB och musikstiftelsen Signatur.

“Det är oerhört spännande att stödja en ny, nationell ungdomssymfoniorkester. Vi tror att den kommer bidra till att vitalisera och demokratisera den framtida rekryteringen till landets musikutbildningar och professionella symfoniorkestrar, och därmed berika svenskt musikliv, vilket är helt i linje med Stims kulturfrämjande uppdrag”, säger Mattias Franzén, verksamhetschef på Stims promotionnämnd.

“Det känns fantastiskt att följa ungdomarnas utveckling och se deras lust och ambition för musik. Vi är väldigt tacksamma för det stora stöd som finns hos så många som gör det möjligt för oss att göra den här satsningen” säger Eric Sjöström, chef och styrelseordförande för Stiftelsen El Sistema Sverige.

 

Konsertinformation:

Digital konsert från Konserthuset Stockholm via länk. Konserten kommer att finnas tillgänglig under ett år.

Medverkande:

El Sistema Nationalorkester

Dirigent: Ron Davis Alvarez

Program:

Frida Swedén (f. 1992): Fanfare for a dreamer

Kina Sellergren (f. 1965): Hubbenfanfar

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Symfoni nr 5, sats 1

Tormod Tvete Vik (f. 1975): Suite for Hope

Benjamin Staern (f. 1978): Ur En strimma hav (uruppförs i sin helhet 2021)

Carlos Medrano (f. 1978): Merengue del Primero

Trad, arr. Garcia: Ritmos Ciganos

Speltid totalt ca 35 min.

 

Om El Sistema Nationalorkester:

Stiftelsen El Sistema Sverige och Stim är initiativtagare. Orkestern är öppen för alla mellan 11 och 19 år som går i Kulturskolan. Antagning sker genom audition. Undervisningen under lägren är kostnadsfria och arrangörerna står för elevens alla kostnader för kost, logi och resa.

El Sistema Nationalorkester har vid sidan av den klassiska orkesterrepertoaren också ett stort fokus på nyskriven och samtida musik. På sikt ska orkestern omfatta 80-100 barn och unga, som tar del av musikläger på olika platser i landet i samarbete med symfoniorkestrar och konserthus. Inom ramen för verksamheten har också en kompositionskurs startat för att uppmuntra unga att komponera orkestermusik. Konstnärlig ledare för orkestern är Ron Davis Alvarez, som är dirigent, violinist och pedagog från Venezuela och fostrad i El Sistema under ledning av grundaren J.M. Abreu och sedan 2016 konstnärlig ledare för El Sistema i Sverige.

Den bejublade debutkonserten ägde rum hösten 2019 på Konserthuset i Stockholm – se film från lägret här nedan.
SEB, Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande, Stim, Föreningen Solstickan och Stiftelsen Carpe Vitam möjliggör Stiftelsen El Sistema Sveriges arbete.