Styrelsen

Torgny Sandgren, ordförande:

Torgny Sandgren är generalsekreterare på Kulturskolerådet, en branschorganisation för landets kommunala musik- och kulturskolor. Tidigare verksam som rådgivare på Nordiska Ministerrådet och utredare på Ungdomsstyrelsen (nuvarande MUCF).

Helena Wessman, vice ordförande:

Är sedan juni 2019 rektor för Kungliga Musikhögskolan, KMH, i Stockholm, dessförinnan konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören (2014-2019). Tidigare VD och konstnärlig chef för Göteborgs symfoniker och rektor vid Högskolan för scen och musik, HSM, i Göteborg. Det var under Helena Wessmans ledning som Göteborgssymfonikerna och orkesterns chefdirigent Gustavo Dudamel inledde det samarbete med Angereds kulturskola som resulterade i grundandet av El Sistema i Sverige. Helena Wessman har också en bakgrund som professionell trombonist vid Regionmusiken i Linköping och Musik i Uppland. Hon  var styrelseordförande för Stiftelsen El Sistema 2016-2018.

Christina Backman, ledamot:

Är sedan augusti 2014 VD för Hasselbladsstiftelsen. Christina Backman är jurist och har trettio års erfarenhet av finansvärlden varav tio år som ansvarig för SEB:s stiftelseverksamhet i Västsverige. Under senare tid har Christina arbetat med styrelseuppdrag för bolag och stiftelser och som konsult inom framförallt stiftelsebranschen men också med kulturprojekt.

Staffan Becker, ledamot:

Staffan Becker är chef för Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Han var tidigare  vd och konserthuschef för Vara konserthus och har också varit länsmusikchef för Musik i Dalarna och konstnärlig ledare för Musik vid Siljan. Han har en bakgrund som kontrabasist under nästan 20 års tid i Kungliga Filharmoniska Orkestern.

Sten Cranner, ledamot:

Är VD och konstnärlig ledare för Göteborgs Symfoniker sedan 2014. I Göteborgs konserthus var han också tidigare orkesterchef och planeringschef. Han har också varit VD för Bergenfilharmonin i Norge. Sten Cranner är ursprungligen tubaist och arbetade i nio år som frilansmusiker runt om i Skandinavien.

Stefan Forsberg, ledamot:

Är sedan 2003 konserthuschef och VD för Stockholms Konserthus och Kungliga Filharmonikerna. Dessförinnan program- och planeringschef för SR:s Symfoniorkester och Radiokören. Stefan Forsberg är utbildad trumpetare vid Musikhögskolan i Göteborg och arbetade som frilansmusiker i elva år för att sedan bli VD för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och Länsmusikchef i Stockholm. Stefan Forsberg är invald i den europeiska sammanslutningen för de ledande konserthusen i Europa, ECHO. Han är sedan 2012 också ordförande i branschorganisationen Svensk Scenkonst.

Magnus Ekwall, ledamot:

Är verksamhetschef för Malmö stads kulturskola. 2013 etablerade han El Sistema-undervisning som en permanent gren av kulturskolans verksamhet. Malmö har också ansvar för ett utvecklingsprojekt där 25 kommuner med El Sistemaverksamhet ingår.