Pågående projekt

Peter Apelgren + 600 barn

Tillsammans har de skapat konst för alla barns rätt till konst, musik och kultur.

Projektet Peter Apelgren + 600 barn startade när den erkände konstnären och komikern från Göteborg målade tillsammans med flera hundra barn under lägret Side by Side by El Sistema sommaren 2015. Peter Apelgren höll workshops i måleri med barnen på stunder då de inte spelade och sjöng, och resultatet blev så slående att han bestämde sig att göra något mer av det.

Det blev 40 tavlor till slut, donerade av konstnären till förmån för stiftelsen El Sistema. Tanken är att konstverken ska fungera som ett kvitto, för den som vill ge El Sistema ett bidrag om 100 000 kronor.

Donationerna till El Sistema gör att fler barn får möjlighet att upptäcka glädjen och skönheten i musiken, utveckla sin kreativitet och skapa tillsammans med andra.

dag1_200

Barn från Grönland

En första effekt av tavelprojektet var att  Stiftelsen El Sistema sommaren 2016 kunde bjuda in 15 barn och unga och deras ledare från ett barnhem i Uummannaque på Grönland, till Side by Side-lägret. El Sistemas konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez har tidigare startat El Sistema-verksamhet på Grönland och nu kunde hans tidigare elever resa till Göteborg och delta i lägret.

dag1_191

Resan går vidare

2016 genomfördes en första utställning med Peter Apelgrens tavlor på Clarion Post Hotel i Göteborg. Hösten 2017 går utställningen vidare till Stockholms Konserthus där ett urval av verken kommer att hänga en längre tid.

Den som investerar i ett av dessa konstverk bidrar till ett ekonomiskt och ett socialt bestående värde för barn som genom El Sistema får mötas, utvecklas och stärkas tillsammans.

Här kan du läsa mer om projektet och se alla tavlorna: Peter Apelgren + 600 barn