El Sistema Play

El Sistema Play är en digital lärplattform framtagen av El Sistema Sverige för utveckling av El Sistema i hela världen. Här finner du som är lärare och elev instruktionsfilmer för orkesterspel samt noter som ingår i El Sistemas gemensamma repertoar. Med El Sistema Play kan du utveckla ditt eget sätt att lära ut – och lära in.

Delad kunskap

”Att dela kunskap och inspirera till utveckling …” Det är vad El Sistema Sveriges konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez svarar på frågan om vad han önskar uppnå med den nya digitala plattformen för musikaliskt lärande. I detta kunskapsnav kan nu El Sistemas filosofi från Venezuela och den akademiska kunskapen och pedagogiska erfarenheten från Sverige delas världen över.

Steg för steg

Fem videor presenterades i ett första steg våren 2017. De utgör en verktygslåda med grundkunskaper som kan hjälpa både lärare och elever att organisera och realisera utveckling av sitt orkesterspel. Med rätt positioner, bra attityd, dynamik och disciplin kommer resultaten: kärleken till och förståelsen för musiken ökar. Ron Davis Alvarez förklarar med hjälp av sina elever i instruktionsfilmerna.

I januari 2018 lanseras nästa steg: Step 2. Fyra nya filmer om teknik, teori och hur du kan få en orkester med blandade åldrar och ojämn kunskapsnivå att spela tillsammans i full harmoni. Läs mer om Step 2 här.

Inspirera och stärka

Med El Sistema Play är målet att främja betraktarens egen kreativitet. Att inspirera den som intresserar sig för att utveckla sitt lärande. Därtill finns en vision om att det digitala rummet ska stärka banden mellan alla El Sistema-länder i en orolig värld. El Sistema Play är ett exempel på hur El Sistema sprids i världen: genom att dela med sig.

Välkommen in i ett lekfullt lärande!