I maj 2009 åkte Göteborgs Symfoniker till Hammarkullen för att ge två konserter. Gustavo Dudamel, som nyligen listats av Time Magazine som en av världens 100 mest inflytelserika personer, dirigerade symfonikerna i Hammarkullens idrottshall och världsdirigenten berättade för den unga publiken hur glad han var över att få möjligheten att få spela Beethoven för dem. Han berättade också om den klassiska musikens betydelse för dagens pop, hårdrock, hiphop och visa. När sista tonen tonat ut fick orkestern stående ovationer och jubel av barnen varav många aldrig har upplevt en konsert eller hört klassisk musik tidigare.

Startskott 2010

Symfonikernas och Dudamels gästspel i Hammarkullen hade stor symbolverkan för många i stadsdelen och orkestern. Detta var ett nytt sätt att sänka tröskeln in till konserthuset på Götaplatsen. När Camilla Sarner, kulturskolechef i Angered vid denna tidpunkt, tackade Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel för gästspelet, tändes ett hopp – och en ny idé:

Let´s make a project together!

Det var nämligen Gustavo Dudamels svar på Camillas fråga om hur man med musikverksamhet kan förändra vardagen för familjer som lever i segregerade områden.

Den första El Sistema-programmet startade hösten 2010 i Hammarkullen. Ganska omgående utvecklades en linjär undervisning från förskola till grundskola.

Det nya samarbetet fick stor uppmärksamhet och spreds till flera stadsdelar – och snart även till andra kommuner i landet.

Stiftelse 2012

Stiftelsen El Sistema bildades ett par år senare av Gustavo Dudamel, Camilla Sarner och Robin Mannheimer tillsammans med ett antal privatpersoner. Med letter of support från El Sistema i Venezuela stödjer stiftelsen utvecklingen av El Sistema-program i Sverige och fungerar som ett sammanhållande nav.




Tidslinje

 • 1975

  Orkesterledaren, ekonomen och sedemera kulturministern i Venezuela, José Antonio Abreu samlar elva unga musiker i ett garage för att starta det som först introduceras som ”the Foundation for the National Network of Youth and Children Orchestras of Venezuela” – i folkmun sedermera: El Sistema.

 • 1993

  El Sistema får Unescos internationella musikpris

 • 2009

  Abreu får Polarpriset och Gustavo Dudamel och Göteborgs Symfoniker spelar Beethovens 5:a i Hammarkullen vilket blir startskott för El Sistema i Sverige.

 • 2010

  El Sistema startar sin första undervisning i Sverige, i Hammarkullen, Göteborg.

 • 2011

  El Sistema får spridning till alla stadsdelar i Göteborg.

 • 2012

  El Sistema Södertälje startar undervisning.
  Stiftelsen El Sistema bildas.

 • 2013

  El Sistema Malmö startar och intresset för El Sistema sprids till allt fler kommuner i Sverige.

 • 2014

  Side by Side by El Sistema genomförs för första året i form av ett pilotprojekt på Göteborgsoperan.

 • 2015

  El Sistema firar 40 år i Venezuela, och når målet: 1 miljon barn. Till El Sistema i Sverige kommer Ron Davis Alvarez från Caracas och blir konstnärlig ledare för stiftelsen och för Side by Side som nu utvecklas och samlar 1 500 barn till sommarläger i Göteborg.

 • 2016

  El Sistema Sweden Dream Orchestra bildas under ledning av Ron Davis Alvarez som också utvecklar flera förebildande modeller runt om i landet.

 • 2017

  El Sistema Academy genomförs för första gången och stiftelsen El Sistema lanserar också El Sistema PLAY! - en digital lärplattform.

 • 2018

  El Sistema Day instiftas den 9 maj och firas för första gången landet runt.
  El Sistema startar också verksamhet för barn med särskilda behov: Solorkestern.

 • 2019

  Fler Drömorkestrar bildas runt om i landet, Side by Side slår rekord med 2 500 deltagare, och en nationell orkester med El Sistema-ungdomar från hela Sverige tar form.

 • 2020

  El Sistema Sverige firar 10 år av verksamhet och räknar nu in 10 000 barn och deras familjer i sammanlagt 30 kommuner, och på över 40 platser i landet.